Sälj - En upplevelse - Goava Sales Intelligence

12 juni 2018
Tillbaka till översikten

Det är lätt att fastna i tankesättet att ju fler kalla samtal du ringer och kalla email du skickar, ju fler når du och därför bara måste man, tillslut, få fler kunder också. I och med teknikens framfart så har vi väldigt lätt för att sålla listor, kasta stora nät och plöja igenom hundratals email. Men faktum är att beslutsfattare bara returnerar 10% av samtal från okända säljare och svarar på knappa 9% av okända säljares mail. Det är alltid ont om tid, så många söker sig till de säljare som har lätt för att bygga förtroende, relationer och skapa en personlig säljmiljö.

Köparen har alltid alternativ

För att göra sälj till en upplevelse är det viktigt att komma ihåg att köparen alltid har alternativ. Som säljare är du utbytbar. Det kanske låter hårt, men det är även här potentialen finns! Om du är effektiv, påläst och förtroendeingivande så är det mycket mera troligt att ni bygger en långvarig relation. Satsa på att rikta in dig på ett färre antal leads, så att du kan lära dig mer om dem och därefter göra din kommunikation personlig. Ditt meddelande ska alltid vara relevant och engagerande för din potentiella kund!

Det vanligaste misstaget som säljare gör

Det vanligaste misstaget som säljare gör när de presenterar sig är att de fokuserar på sig själva. De berättar om nya VD:n, grundarens historia eller sina egna säljsiffror. Det är helt fel väg att gå – berätta istället hur du kan bidra med mervärde i kundens liv! Hur skulle din produkt öka deras effektivitet, få dem att nå deras säljmål eller hjälpa dem att nå en ny målgrupp? Det här är anledningen till varför det är bra med en kortare lista med leads, som du istället lär känna på djupet.

Förståelse leder till tillit

Visa att du har förstått kundens företag som att ta upp relevanta exempel på tidigare lyckade case. Det blir fel om du pitchar för en start-up och då förklarar hur du var med och omstrukturerade ett mångmiljonföretag. Vidare så bör du anpassa kommunikationen beroende på din kontaktpersons position i företaget. En VD funderar över andra saker än en säljare, som funderar över andra saker än en marknadsföringschef. Det är viktigt att dina kunder förstår att varje situation har unika utmaningar och att du kan skräddarsy lösningar åt dem. Ett bra säljsamtal är en tvåvägskommunikation som leder till ökad förståelse hos bägge parter.

Jobba åt din kund, inte tvärtom

Gör det enkelt för din kund. Skriv ned eller berätta all information de behöver för att kunna gå vidare i köpprocessen – det räcker inte att hänvisa till hemsidan. Då ber du din kund om att göra ditt säljjobb åt dig och det tjänar ingen på. Vidare så kan du implementera ett flerstegsprogram med flera olika mediekanaler. Svarsfrekvensen är mycket högre om du har nått din kund på flera olika plattformar. Om du exempelvis vill bjuda in deltagare till webbseminarier så kan du skickat ett email, följa upp med ett samtal och skicka ett meddelande på LinkedIn. Användningen av flera kommunikationskanaler ökar dina chanser att lyckas.

Din konkurrensfördel

Att bygga en personlig kommunikation kommer att särskilja dig från mängden och hjälpa dig att bygga en långvarig relation med din kund. De flesta av oss har relativt kort minne, så se till att du ständigt ligger top-of-mind. Det gör du bäst genom att skicka engagerande och intressant material, följa upp med samtal och att alltid återkoppla snabbare än dina konkurrenter. Det bästa av allt? Du kan börja nu!

Vill du få fler tips och råd? Klicka här för att kontakta oss!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo