5 tips till team som jobbar hemifrån

15 mars 2020
Tillbaka till översikten

Hur ser man till att hålla produktiviteten uppe hos ett team som arbetar hemifrån, såväl nu som under vanliga omständigheter? Att arbeta hemifrån är inget nytt påfund utan något många företag har gjort under en lång tid. Däremot är det många som nu sitter hemifrån och inte är vana vid det, därför har vi sammanställt våra bästa tips.

Detta är det som fungerar för oss i dagsläget och vi hoppas att våra tips kan hjälpa andra B2B-organisationer där ute, vi har ett samlat ansvar att försöka fortsätta arbeta på som vanligt, trots omständigheterna. NU kör vi – häng med!

Checka in i början på dagen

Det viktigaste: Checka in! För att starta dagen som “vanligt” även hemifrån är det väldigt viktigt att man checkar in och kolla läget med samtliga. Hur ser allas dagar ut? Har det uppstått några frågor längs vägen? Och checka in med kameran på! Så att ni faktiskt får se era fantastiska kollegor i ögonen.

Ni måste försöka skapa en känsla av tillhörighet för att lägga förutsättningarna för en lyckad dag. På Goava använder vi oss av bilder med olika ansiktsuttryck för att göra det lättare. Vi ger även alla chansen att koppla upp sig på google hangouts hela dagen (tips: se till att alla stänger av micken) så att man känner sig delaktig.

Behåll era vanliga arbetstider

Rutiner är A och O när man arbetar hemifrån. Om det är sagt att du ska arbeta vanliga tider så är det viktigt att du håller dig till det. Det är viktigt att hålla sig till sina möten och sina övriga planer precis som om man vore på arbetsplatsen.

Tummar man på detta finns det risk att man överarbetar eller att man hasar efter. Dvs. antingen jobbar du för långa dagar eller så tappar du fokus. Genom att checka in säkerställer du som arbetsgivare att alla är redo för att starta dagen.

Ha en plan

När du arbetar hemifrån är det viktigare än någonsin att upprätthålla ett schema och faktiskt följa det. Sätt upp mål varje morgon för vad du ska åstadkomma under dagen. Kommunicera ut det med din närmsta chef och följ upp!

Vårt bästa tips: gör en prio lista för dagen, vi använder oss utav momentum för att alltid hålla koll på vad som kommer näst. Och följ den, så lovar vi dig att du kommer ta dig igenom dagen felfritt!

Schemalägg pauser

Det kanske känns som en självklarhet att du tar pauser då och då (ja hemifrån är det ju faktiskt ganska enkelt att ta liiite längre pauser till och med..) Men för att kunna hålla en jämn energinivå under dagen och hindra huvudvärken från att komma smygande behöver du schemalägga pauser.

Ta en promenad på lunchen och schemalägg minst två pauser till utöver det där du ser till att röra på dig, kanske slänga in ett fem minuter träningspass? Inspiration här

Checka ut

Att checka in tas för många som en självklarhet men att checka ut glöms dessvärre ofta av. Precis som att det är viktigt att starta dagen på rätt sätt är det även viktigt att avsluta den som ett team. Stäm av hur allas dag har varit, kolla av så det inte uppstått några tveksamheten och se till så att alla stänger ner med en bra känsla inför morgondagen.

Ta med dig: lägg in möten för både in och utcheck, ha även en öppen länk där folk kan kika in under dagen för att se varandra. Uppmana till att behålla kameran på och se varandra i ögonen! Precis som vid vilket fysiskt möte som helst.

Och sist men inte minst, se tillfället att arbeta hemifrån som en möjlighet inte som ett hinder. För de branscherna som har möjlighet att sitta hemifrån finns det egentligen bara dålig inställning som hinder.

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo