Din bästa vän i en lågkonjunktur

27 december 2022
Tillbaka till översikten

Om du har arbetat med försäljning under en längre period vet du att det inte alltid är solsken och parmesan. Försäljning är av naturliga skäl cykliskt och utmanande - särskilt när ekonomin är dålig. Även om du har en superbra produkt eller tjänst kanske folk inte är villiga att betala för den. Vinstmarginalerna är snäva, kundernas budgetar är små och många företag skär ner på utgifterna så gott de kan.
 
Detta kan tyvärr leda till en hel del oro även för den mest erfarna säljaren. Men även om saker och ting kan kännas dystra just nu finns det också några fantastiska möjligheter som du kan utnyttja till din fördel.

Hur säljer man i en lågkonjunktur?
Låt oss först ta itu med den stora frågan som alla ställer sig - hur säljer man i en lågkonjunktur? Om du läser det här blogginlägget är det troligt att du själv har upplevt hur utmanande försäljning kan vara under en lågkonjunktur.
 
Det kan kännas som om det inte finns något du kan göra för att övervinna de utmaningar du står inför. Men det är INTE fallet! Precis som med alla utmaningar inom försäljning är nyckeln att förstå "varför" försäljningen är en utmaning under en lågkonjunktur.
 
Det finns två huvudorsaker: 
För det första är köparna mindre benägna att köpa under en lågkonjunktur. Detta beror på att de ofta är riskbenägna och föredrar att vänta tills ekonomin förbättras. För det andra är säljarna mindre benägna att sälja under en lågkonjunktur eftersom de är riskaverta och föredrar att vänta tills ekonomin förbättras. Skillnaden är att DU som säljare eller säljchef har makten att förändra ditt tillvägagångssätt. 
 
Kommunikation är nyckeln!
Låt oss först tala om kommunikation. Det bästa sättet att sälja i en lågkonjunktur är att fokusera på att kommunicera värdet av din produkt eller tjänst och erbjuda tydliga fördelar som dina kunder förstår.
 
Du måste vara mycket målinriktad i dina försäljningsinsatser och välja ut de bästa potentiella kunderna att fokusera på. Se till att kommunicera rätt saker och var extra noga med att visa kunden varför din produkt är en investering och INTE en kostnad. Lyckas du med detta kommer dina potentiella kunder i stället fokusera på hur mycket de kommer att spara och hur produkten i längden kommer att betala sig själv. Tänk även på att fråga dina potentiella kunder vad de försöker uppnå och visa dom sedan hur din produkt kommer att göra det möjligt. Om du kommunicerar klart och tydligt och fokuserar på värdet kommer du ha goda förutsättningar att sälja i en lågkonjunktur.
 
Var selektiv och tålmodig
Säljchef? Då kommer ett extra bra tips för dig! Det är viktigt att du är selektiv och har tålamod i en lågkonjunktur. I en lågkonjunktur är det viktigt att vara selektiv med vem du gör affärer med. Var försiktig med vem du väljer att arbeta med och vilka affärer du lägger din tid på. Det är även viktigt att fundera kring vem som är bäst lämpad att leda ditt team under dessa tider. Mycket kan drivas till sin spets under svåra tider därför är det viktigt att alla bitar är på plats. Det vill säga att teamet, trots skakiga ekonomiska tider, känner sig trygga och att alla är med på hur man ska förhålla sig internt och externt. Att ha tålamod är också viktigt under en lågkonjunktur. Var försiktig så att du inte lägger för mycket tid på den första möjligheten som dyker upp. Vänta tills du hittar rätt och en kund som passar dig och ert företag för att garantera en långsiktigt bra affär. 
 
Dra nytta av förändringar och oro
Förändring behöver inte alltid vara något dåligt utan kan skapa möjligheter för dig.
 
Dra nytta av det förändrade ekonomiska läget genom att skapa budskap och kampanjer som uppmuntrar till förändring och nytänkande. Internt (gör om säljpresentationerna om det behövs) och externt (det kanske är dags att göra förändringar i er marknadsföring). Positionera dig själv och ditt företag som lösningen på många av de problem eller utmaningar som dina potentiella kunder står inför. Du är lösningen de potentiella kunderna har letat efter!
 
Nätverka, nätverka, NÄTVERKA!
Jobbar du med sälj är detta ingen nyhet, men du MÅSTE dra nytta av ditt nätverk. Tider med ekonomisk osäkerhet är ofta tider med osäkerhet i allmänhet, och detta leder ofta till en önskan om stabilitet och trygghet. Ett sätt att skapa stabilitet och trygghet för ditt nätverk är att ge dem kvalitativa råd och hjälpa dem att navigera i tuffa tider. Du kan även använda ditt nätverk för att hitta nya leads.
 
Var inte rädd för att testa nya tekniker
Det finns många tekniker som kan underlätta ditt arbete och göra det enklare att sälja i en lågkonjunktur. Ja, i ett ekonomiskt instabilt läge prioriteras det inte alltid att köpa in nya tekniker MEN om tidigare metoder inte genererar kvalitativa leads måste man agera! Goavas kunder har i snitt en 10x ROI och en ökning om 450% i antalet kvalificerade leads. Därför är det snarare en investering (och din nya bästa vän i en lågkonjuktur) än en kostnad.

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo