Så får du ditt team att börja använda ert nya CRM-system

24 augusti 2022
Tillbaka till översikten

Det var bättre förr…

…eller var det verkligen det?

När man har jobbat i ett säljteam där allt bara har ”rullat på” så kan det vara en utmaning när man först vill introducerar en CRM-lösning, särskilt om man har varit framgångsrik utan det. Så för att minska uppförsbacken kommer här 4 praktiska tips på hur du och ditt säljteam kan komma igång med CRM och gilla det!

You get a CRM and you get a CRM!
Innan man introducerar en CRM-lösning är det viktigt att involvera säljteamet i processen. Förklara tydligt fördelarna med CRM-system och hur det kommer underlätta säljteamets arbete. Vilka problem löser det för dem? Vilka nya insikter kommer de att få? Det kan finnas en vis oro för att bli ”övervakad” eller "spioneras" på då du som säljchef har tillgång till de uppgifter som de matar in. Försäkra dom om att CRM- lösningen är till för att underlätta ert jobb som säljteam och inget annat.

Lead by example
När du som säljchef tydligt har förklarat fördelarna med att använda CRM är det dags att visa ditt team hur det ska användas. Lead by example! Visa ditt team hur en bra CRM-användare faktiskt ser ut. Det kommer göra att övergången till att använda CRM-lösningen mycket enklare!

Gamification?
Visste du att taktiker från spelvärlden även kan användas inom B2B-världen OCH för att göra det enklare för ditt säljteam att börja använda ett CRM-system? Gamification (eller spelifiering) är användningen av speltekniker för att driva användarbeteenden i icke-spelsammanhang.

Alltså kan gamification-tekniker få dina säljare att börja använda ett CRM-system genom att göra det till något roligt :) Mindre av det tråkiga insamlandet av uppgifter och datainmatning, och mer som ett spännande spel. Du kan till exempel använda badges, leadboards och positiv förstärkning för att göra ditt CRM-system mer engagerande för ditt team och uppmuntra dem att använda det.

Siffror, siffror, siffror
Om du ska ha en leadboard måste du också se till att du mäter data på rätt sätt. Det innebär att du beräknar hur mycket intäkter varje säljare måste dra in, ta bort eventuell churn och spåra din MRR över tid. När du väl mäter din försäljningsdata kan du använda den för att belöna dina säljare och team.

Ett exempel på detta är att belöna ditt säljteam för att avsluta affärer innan de når sitt förväntade avslutsdatum. Ju tidigare du avslutar en affär, desto större är sannolikheten att du ökar din totala omsättning. Belöna därför ditt säljteam när dem avslutar affärer i ett tidigt skede.

Sådär, då har du koll på hur man introducerar ett CRM-system till ditt säljteam😌

 

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo