Intervju med Jonas Ehne grundare och VD av Goava Sales Intelligence

5 november 2018
Tillbaka till översikten

Förutom att han var en av de första Marketing Automation-konsulterna i Sverige var han även med och grundade omvärldsbevakningsföretaget Notified. I veckans inlägg träffar vi en av Goavas grundare och hjärnan bakom Goavas affärsidé, Jonas Ehne! Var kommer drivet om att förändra B2B-säljorganisationer från grunden? Och vart kommer egentligen namnet Goava ifrån? Det och mycket mer får du svar på i dagens inlägg, häng med!

Goava är inte det första företaget du startat, när insåg du att du ville ge dig in i startup-världen?

Ett av de bästa råd jag någonsin har fått fick jag från en föreläsare i Uppsala, där jag pluggade. Han sa att ”Om ni någon gång i livet ska starta eget så är det nu, för nu är ni vana vid att leva med låga inkomster, ni har inga hus att amortera på och inga familjer att försörja. Det kommer aldrig komma en mer lämplig tid.” Det tog jag verkligen till mig. Där och då bestämde jag mig för att starta eget.

20181106-jonas-ehne-500px
Vad gjorde du innan Goava?

För mitt första företag tog jag fram ett koncept för konkurrentbevakning, där vi samlade information och bevakade företag. Ett första, indirekt embryo till Goava! Strax efter den perioden så var jag med och grundade Notified, som vuxit till att bli en av de bästa omvärldsbevakarna i Norden. Jag lämnade Notified i ett tidigt skede och gick vidare till ett företag som hette Element AB som en av Sveriges första Marketing Automation-konsulter.

Vad blev ditt nästa stora steg?

Jag hade inte släppt tanken på att samla information och bevaka företag, men tidigare hade jag inte upptäckt varför alla borde göra det. Konkurrentbevakning var en nice to have, inte en need to have. Men det ändrade sig när jag fick upp ögonen för sales intelligence och möjligheten att hjälpa företag att sälja mer och bättre. Jag grundade företaget InfoSource under 2011 som den allra första sales intelligence-aktören i Norden och möjligen Europa.

Vilka problem såg du hos B2B-säljare just då?

Dels att de var dåligt pålästa, någonting som jag själv inte gillar att vara. Men även att det inte är speciellt givande att bli bearbetad av någon som inte är påläst. Jag märkte att det var sjukt ineffektivt att hämta information och även att hitta den. Vi ville hjälpa företag att spara tid.

Hur gick ni från InfoSource till Goava?

Jag och min utvecklare Dmitri, som även jobbar med Goava idag, byggde en lösning som jag började att sälja. Jag lyckades få in riktigt bra företag som Kungsleden, KPMG, Swedbank och Klarna. Men vi hade alldeles för lite resurser för att göra ett ordentligt avtryck i marknaden. När sedan vår första direktkonkurrent i form av Vainu kom till Sverige så bestämde jag mig för att göra någonting åt saken.

Var det då Goava började växa fram?

Startskottet var när jag träffade Henrik Stridsberg och vi bestämde oss för att dra igång en ny verksamhet för att uppfylla potentialen i affärsidén. Vi fokuserade på att få in kompetens och erfarenhet från start. Via Henrik fick vi med oss Carl Hall och sedan fick vi kontakt med Johan Rogebrant, och därmed hade vi grundarteamet i Goava på plats. I november 2016 satte vi igång.

Många liknar Goava med frukten Guava, hur kom ni egentligen fram till namnet?

Vi ville inte heta något generiskt IT namn som startade på ”system” eller ”info”, det blir för tråkigt. Vi ville vara något som vi kunde fylla med mening och få att betyda något för användarna.

Det skulle vara kort och enkelt att komma ihåg. Vi funderade vad vi ville associeras med och i namnet Goava fanns det en fräschhet, positivitet, någonting spännande helt enkelt. Namnet kommer från en exotisk frukt kombinerat med ett stort ”GO” som är färgstarkt och spännande, någonting vi vill associeras med på marknaden.

Vad har varit den största utmaningen?

En utmaning som jag stötte på redan med InfoSource var marknadens mognad. När man är verksam i ett nytt område så får man inte lika mycket gratis, utan måste jobbar för att övertyga nya segment att börja jobba på ett modernare sätt. Så är det fortfarande med Goava, även om det hänt väldigt mycket på senare tid. Spaningar som för några år sen bara var gissningar om vad som skulle hända är idag vår vardag. Bara under det senaste året ser vi att marknaden verkligen börjat få upp ögonen för sales intelligence.

Många undrar hur Goavas framtidsplaner ser ut, kan du ge oss några insikter?

Vi vill nå ut mer, helt enkelt hjälpa fler säljare att bli relevanta. Sedan är planen att skala upp på nya marknader, både i Sverige och i Norden.

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo