Hur du håller dina säljares motivation på topp?

3 oktober 2023
Tillbaka till översikten

Det sägs att  motivation en nyckelingrediens för framgång inom försäljning,  men hur håller du lågan vid liv hos ditt säljteam och ser till att de når sina mål? Vi har samlat våra 5 bästa tips för att hålla motivationen på topp - månad efter månad. 

  1. Kommunikation: Få dina säljare att förstå varför deras arbete är så viktigt
    2. Mål: Ge målen ett syfte - "sälj mer" är inte tillräckligt
    3. Energi: Sprid positiv energi - det smittar!
    4. Tävlingar: En rolig och effektiv strategi
    5. Följ upp framstegen: Kom ihåg att fira!

1. Kommunikation: Få dina säljare att förstå varför deras arbete är så viktigt

30Riktigt bra kommunikation är nyckeln till allt.  Dela företagets vision och mål så att dina säljare förstår varför deras arbete är så viktigt. Skapa en öppen dialog och uppmuntra till att dela åsikter och idéer. Ha regelbundna möten där ni diskuterar företagets resultat och hur varje säljares arbete bidrar till detta. När dina säljare känner sig hörda och engagerade i företagets övergripande mål, kommer de att kämpa ännu hårdare för att uppnå dem.


2. Mål: Ge målen ett syfte - "sälj mer" är inte tillräckligt

34Målen är säljteamets kompass. Gör dem mätbara, specifika och realistiska. Genom att specificera målen och ge dem ett klart syfte kan du hjälpa säljarna att förstå varför varje samtal, varje möte och varje affär är så betydelsefulla. Målen bör dock inte bara vara kopplade till säljsiffror. Då inte allt i en lyckad säljstrategi kan mätas i hårt satta mål. Genom att ha koll på både de hårda och mjuka delarna, kan du som som försäljningschef coacha dina B2Bsäljare och få dem att skapa mer kvalitativa och lönsamma affärer. Dessutom genom att variera målen och göra dem mer mångsidiga hjälper du säljarna att utveckla olika kompetenser och känna att de utvecklas i sina roller.

Lästips: 7 tips hur du kan få dina säljare att nå bättre resultat

 3. Kultur: Sprid positiv energi - det smittar! 

33Positiv energi är otroligt smittande... Skapa en arbetskultur som kännetecknas av entusiasm och positivitet. Fira varje framgång, oavsett hur liten den är.  Uppmuntra säljarna att stötta och lyfta fram varandras prestationer. När du belönar positiva attityder och prestationer, kommer din arbetsplats att vara fylld med energi och entusiasm, vilket kommer att påverka säljarnas motivation positivt.

Organisera gärna olika aktiviteter som skapar en stark sammanhållning inom gruppen. Ett glatt och sammansvetsat team är mer benäget att arbeta tillsammans för att nå gemensamma mål.

4. Tävlingar: En rolig och effektiv strategi

32

Tävlingar kan vara en både rolig och effektiv metod för att öka motivationen.  Då de inte bara främjar ökad produktivitet, utan även stärker banden och sammanhållningen inom teamet. Det är helt enkelt en win-win.

När du planerar tävlingar, se till att de är rättvisa och inkluderande. Använda olika parametrar för att mäta prestation, så att olika säljare har möjlighet att utmärka sig på olika sätt. 

5. Följ upp framstegen: Kom ihåg att fira!

31
Sist men inte minst  -  följ upp framstegen. När ni når era mål och delmål, fira med pompa och ståt. Att fira framgångarna ger säljarna en extra skjuts av motivation att fortsätta sträva efter mer och hålla den brinnande drivkraften vid liv.

Följ upp framstegen på ett strukturerat sätt. Skapa en tydlig process för att utvärdera säljarnas prestation och identifiera områden där de kan förbättra sig. Genom att erbjuda konstruktiv feedback och belöningar för framgångsrika insatser kan du hjälpa säljarna att växa och utvecklas i sina roller.

Att hålla motivationen uppe hos ditt säljteam är en resa, inte en destination. Men med rätt ingredienser och lite magi kan du hålla motivationen vid liv och se dina säljare blomstra som aldrig förr!

yougotthis

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo