Ny som säljare? - Goava Sales Intelligence

22 oktober 2018
Tillbaka till översikten

Är du ny som säljare? Då har du hittat helt rätt! Vi går igenom tre vanliga fallgropar, dels vad de innebär, men också hur du undviker dem – häng med!

1. Du uppfattas inte tillräckligt relevant

En vanlig fallgrop är att inte lyckas nå igenom bruset. Lösningen? Ta reda på kundens största utmaning innan du ringer första samtalet. Visa att du är påläst. Tillför insikter och ideér som tillför värde – även om de väljer att inte köpa just nu så kommer de vara tacksamma och komma ihåg värdet du gav. Enkelt knep? Ge konkreta exempel på aktiviteter som skulle kunna vara värdeskapande för just dem.

2. Du lägger för mycket tid på research

En annan fallgrop är att du fastnar i researchen. Strävan efter att vara relevant går helt enkelt till överdrift. Det blir en lång startsträcka innan du väl kommer igång.

Hur håller du dig relevant utan att lägga för mycket tid på research tänker du säkert nu – det går, vi lovar! Som säljare måste du äga din egen tid. Planering är A och O. Lägg upp ett schema, vilka tider ska du ringa? Vilka tider ska du sitta med research? Boka in dig själv i din kalender och låt ingen rubba dina tider!

Om du vill spara tid är ett enkelt trick att prata med dina kollegor. Vad upplever de är de vanligaste utmaningarna i den branschen du ska kontakta? Utbyt insikter och lär er av varandra.

Förutom att du måste äga din tid så behöver du även rätt förutsättningar för att kunna göra din research så effektiv som möjligt. Idag finns det faktiskt en hel del effektiva verktyg som kan hjälpa dig automatisera prospekteringen och researchen. Då blir det enklare för dig att fokusera på det som faktiskt spelar roll – kundkontakten.

3. Kunden styr säljprocessen

Den tredje och sista fallgropen har vi alla fastnat i. Du litar blint på dina potentiella kunder. Vi förutsätter att bolaget du jobbar på har en säljprocess som bevisat fungerar. Men för att du ska lyckas stänga affären måste du vägleda kunden genom processen, vilket helt klart är en utmaning.

Är du trött på att affärer rinner ut i sanden? Vi hör dig! Men oftast ligger det inte på kunden utan på dig. Har du satt upp tydliga tidsramar för när ni ska ha kommit fram till ett ja eller nej? Missar du att följa upp? Då är det inte så konstigt att affären inte går i mål.

Lösningen? Se kunden som en samarbetspartner och var rak i frågorna du ställer, driv processen framåt. Var inte rädd för att fråga när i tiden de skulle kunna se att ert samarbete skulle kunna träda i kraft. Lämna aldrig samtalet utan att ha bokat in en ny tid för avstämning i din kalender.

Glöm inte – äg din egen tid. Om du lyckas med det är vi helt säkra på att du kommer lyckas med din framtida karriär som säljare!

Känner du igen dig i ovanstående fallgropar? Då är du inte ensam. Connecta gärna med oss på LinkedIn om du vill utbyta insikter Amelie Sörenby, Santiago Talavera, Alexandra Forsberg, Sophie Carlén, Anton Weihard, Johan Rogebrant eller Johanna Klima.

Sugen på att effektivisera din säljprocess? Kontakta oss här.

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo