3 anledningar till varför du inte ska sluta prospektera under sommaren

1 maj 2022
Tillbaka till översikten

Det är lockande att dra ner på tempot eller till och med ta en paus under sommaren, men till vilket pris?

Inga nya aktiviteter = inga nya affärsmöjligheter.

För att lyckas med din prospektering behöver du kontinuerligt mata in leads i säljtratten för att dessa ska kunna färdas längre ner i tratten och till slut bli en affärsmöjlighet.

Håller du inte flödet vid liv kommer du med stor sannolikhet behöva starta om från ruta ett i september….Därför är det viktigt att ha en strategi och en plan inför sommarmånaderna.

Vi listar tre skäl till varför du inte ska sluta prospektera under sommaren utan tvärtom - varför du borde accelerera ditt game under sommaren!

  1. Mindre konkurrens
  2. En lugnare period även för dina prospekts
  3. Du kan rivstarta hösten

1. Mindre konkurrens

Mindre-konkurrens

Det är inte bara dina prospekts som tar semester utan även dina konkurrenter. Ta till vara på detta tillfälle och öka din prospektering! Analysera er målgrupp, lägg tid på research och att hitta rätt kontaktpersoner. Om du prospekterar under sommaren har du garanterat mindre konkurrens när det gäller att nå fram till personer.

När du gång på gång, på gång möts av ännu ett “Hej! Tack för ditt mail! Jag är på semester och kommer tillbaka den xx. Vid brådskande ärenden kontakta…”, kan det kännas ganska omotiverade att fortsätta... Istället för att tappa glöden, vänd på det och använd de Auto-Replys du får som svar till din fördel. Hur då kanske du tänker? Det fina med mailen är att du ofta får reda på både när de är tillbaka igen och vem du kan ta kontakt med istället!

Lästips: Ta din prospektering till nästa nivå – 5 tips

2. En lugnare period även för dina prospekts

lugnare-period-även-för-prospekt

Sommaren innebär för många en lugnare period och tid för reflektion och nya insikter. Hur kan du hjälpa dina prospekts? Har ni kanske någon guide, e-bok, podcast eller liknande som du tror skulle kunna vara av värde för dina prospekts som du kan dela? Var bjussig på värdeskapande innehåll!

Extratips - kom även ihåg att nätverka! Var aktiv på Linkedin, skriv inlägg, delta i diskussioner, hjälp andra och igen - var bjussig!

Tips: Se vårt webinar kring hur du med Social Selling – på riktigt!

3. Du kan rivstarta hösten

Rivstarta-hösten

Ta vara på möjligheten att göra dig riktigt redo för att rivstarta hösten. Sommaren är en perfekt tid för reflektion och utvärdering. Gå igenom tidigare affärsmöjligheter och kunder som inte har köpt på länge. Kan de som inte köpt på ett tag köpa igen? Som man brukar säga – det är 5 gånger enklare att få en kund som har köpt tidigare att köpa igen.

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Finns det något i er process som ni kan utveckla eller automatisera? Passa på att testa nya verktyg! Eller varför inte vässa din sälj-pitch! Kanske finns det något innehåll som du saknar? Det kan vara allt från en uppdaterad säljpresentation, till en ny guide eller video. Eller kanske några idéer till inlägg på Linkedin som du vill bolla innan du lägger ut? Ta hjälp av dina kollegor på marknad.

Mitt i all prospektering och förberedelser inför hösten - kom ihåg att vårda dina befintliga kunder. Visa intresse - följ dem på sociala medier och se till att följa nyheter kopplat till deras verksamhet. Kanske har du något värdeskapande innehåll du kan dela med dig av? Det är trots allt de som ger ditt bolag liv!

Avslutningsvis när det själv är dags att slå ihop datorn och aktivera ditt Auto-Reply. Se till att du har en lista på prospekts att kontakta redan första dagen du är tillbaka.

För att inte behöva starta om från ruta ett i september behöver du accelerera din prospektering under sommaren. Det kan sticka i mångas ögon då sommaren ofta är en tid då många drar ner på tempot. För att lyckas med din prospektering behöver du kontinuerligt mata in leads i säljtratten för att dessa ska kunna färdas längre ner i tratten och till slut bli en affärsmöjlighet. Håller du flödet i liv kommer du ha bra förutsättningar för att lyckas även i höst! Se dock till att ha en plan och strategi för sommarmånaderna. Fortfarande inte övertygad om varför du borde prospektera under sommaren? Förutom att det ger dig bättre förutsättningar till att rivstarta hösten, så har du betydligt mindre konkurrens och det är ofta även en lugnare period för dina prospekts. Använd sommaren till din fördel!

Kört hårt!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo