Så kartlägger Goava er totala marknad

14 februari 2021
Tillbaka till översikten

Det finns en hel del blogginlägg på hur man kartlägger sin totala marknad. Det vill säga de totala intäktsmöjligheterna som är tillgängliga för en produkt eller tjänst om 100% av marknadsandelarna uppnås. Det är tyvärr ofta en dyr historia att kartlägga sin totala marknad, ofta krävs det ett gediget internt arbeta eller att man tar in dyra konsulter. Vi tyckte inte att det var en rimlig lösning. I vår plattform kartlägger vi er totala marknad, helt utan extra kostnader. Häng med så berättar vi mer!

Varför behöver ni veta er totala marknad? 

B2B-organisationer som inte känner till sin totala marknad (även förkortat TAM = Total Addressable Market) spenderar sannolikt tid på fel typ av bolag och har inte förutsättningen för att driva tillväxt eller växa sin marknad. 

Varför? Ni bearbetar företag som 1. inte är långsiktiga kunder 2. inte kommer att köpa er produkt. Det blir helt omöjligt för era säljare att arbeta mot rätt företag och ni ger dem helt fel förutsättningar för att lyckas med sina försäljningsmål. 

Resultatet? Hög churn, kunder som inte är nöjda och säljare som spenderar tid på fel bolag. Det finns med andra ord en hel del anledningar till varför det är viktigt att kartlägga sin totala marknad. 

Hur räknar Goava ut er totala marknad?

Vår plattform analyserar kunder och företag under bearbetning (i ert CRM) och identifierar vad samt vilken typ av företag ni säljer till. Branscher, geografi, storlek, tillväxt, antalet anställda och lönsamhet är några av faktorerna som analyseras. 

Plattformen letar efter avvikelser och mönster. Till exempel: Du har 10 bolag inom rekrytering och bemanning som kunder - detta är en avvikelse som visar på att du har en stor andel kunder inom den branschen. Goava kommer då ta med det i sina rekommendationer. 

Det kan låta komplicerat men att känna till sin totala marknad och arbeta uteslutande mot de kunderna som passar ert bolag bäst är en förutsättning för att skapa tillväxt. Med Goava kan ni fokusera på bearbetningen av företagen istället för att försöka hitta rätt. 

Nu är det dags att rangordna företagen i er totala marknad! 

Nu undrar ni förmodligen vad ni ska göra med er totala marknad när den väl är uträknad. Vi förstår er, det är en hel del bolag. När analysen av er totala marknad är klar, vilket den är så fort ni är igång med Goava, så rangordnar vår plattform bolagen åt er. Vi rangordnar bolagen baserat på er ideala kundprofil.

Såhär går det till:

Analysen och framtagningen av er ideala kundprofil sker på ett liknande sätt som vid framtagning av er totala marknad. Goavas plattform tittar på olika dimensioner hos era befintliga kunder och bolag i ert CRM. Till skillnad från uträkningen av er totala marknad så tittar plattformen på framtagningen av er ideala kundprofil på dimensioner. Detta kan vara geografi, omsättning och antal anställda men även exempelvis vad de säger på sin hemsida, verksamhetsbeskrivning, vad de använder för webbteknik etc. Utifrån analysen rangordnas sedan bolagen, det bolaget som är bäst match för just ditt bolag hamnar därför högs upp i våra rekommendationer.

Vi förstår att allt detta kan låta komplicerat men charmen med en plattform som Goava är att detta görs automatiskt och ingår i vår plattform. Det innebär att det enda ni behöver göra är att komma igång med ert användande, resten löser vi!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo