Så kommer B2B arbeta - Goava Sales Intelligence

29 oktober 2018
Tillbaka till översikten

Vi ser oss själva som ett insiktsverktyg och vad passar då bättre än att försöka förutspå framtiden? Är du intresserad av hur framgångsrika B2B-organisationer kommer jobba 2019? Häng med!

För många är ord som Machine Learning, Big Data och AI aningen skrämmande. Du kanske tycker det är ord företag slänger omkring sig för att få det att framstå som att deras lösning är nytänkande och revolutionerande? Fullt förståligt. Men det går inte att förneka att det är ord som står i framkanten när man pratar om effektivisering.

Teknikerna ger oss nämligen möjlighet att samla in och förstå stora mängder data som vi tidigare inte kunnat analysera. Om informationen dessutom används och analyseras på rätt sätt kan den ge ett ordentligt övertag gentemot konkurrenter. Dessutom kan datan ta företag närmre sina befintliga och potentiella kunder.

Så hur tror vi att framgångsrika B2B-organisationer kommer arbeta 2019?

1. Multichannel strategi

Behandlar ditt företag potentiella kunder och befintliga kunder likadant? Då är ni förmodligen inte ensamma. Inte heller är ni det ensamma om att behöva tänka om. Vi tror att framgångsrika företag 2019 kommer jobba aktivt med en Multichannel strategi. Helt enkelt en strategi som innebär att du arbetar aktivt i olika kanaler.

Varför tänker du? Vi låter statistiken tala för sig själv: 76% av företag som köper nya produkter eller tjänster tycker det är hjälpsamt att komma i kontakt med en försäljare innan ett första köp görs. Om det istället gäller förlängning eller köp av en produkt som redan köpt en gång är det endast 15% som tycker det är hjälpsamt att komma i kontakt med en försäljningsperson. Det vore därför inte speciellt smart att kontakta kunder som befinner sig i olika faser genom samma kanal.

För att vara i framkant 2019 måste företag börja se digitala investeringar som en förutsättning för att hålla samman deras Multichannel strategi. Framgångsrika företag kommer investera i digitala verktyg. Dessa kommer göra att de kan bevaka sina potentiella och befintliga kunder mer tidseffektivt och på så sätt möta sina kunder där de själva vill bli mötta. Såväl online genom live-chatt eller mejl som genom telefon och fysiska möten.

2. AI och Big Data gör bakgrundsarbetet

Det är dags att sluta förlita sig på gamla metoder. Jobbar du på ett företag som fortfarande bearbetar statiska listor och plockar upp telefonen utan en klar anledning – då är du inte ensam! Men det är dags att tänka om.

Ledande företag 2019 kommer förlita sig på den teknik som finns tillgänglig idag. De kommer använda verktyg som kombinerar kraften av AI och Big Data. Färdiga algoritmer som tar fram klara kundprofiler baserade på SNI koder, antal anställda, tillväxt och mycket mer. Verktygen bevakar dina befintliga och potentiella kunder åt dig. Så att du kan lägga tid på det som faktiskt spelar roll – kundkontakten.

Företagen som använder sig av detta kommer veta att veta vilket företag de ska kontakta, vem de ska prata med och vad de ska prata om. Istället för att sälja produkter kommer de att sälja insikter.

Kanske tillhör du ett av företagen som redan investerat i ett insiktsverktyg? Då bör du börja hålla koll på AI-agenter som svarar på lättare kundfrågor, som gör det möjligt att koppla in sitt säljteam i ett senare skede. Att tillägga är att denna tekniken fortfarande är i utvecklingsfasen men de företag som redan nu investerat i det upplever faktiskt 15-20% förbättring i deras leadsgeneration, med andra ord helt klart någonting att hålla koll på!

3. Fokus på personalen

Det räcker inte att anställa personer med hög kompetens och sen förlita sig på att de kommer ta ditt företag till nya höjder. Ledande företag kommer investera i digitala verktyg, men att bara investera utan att implementera hjälper ingen. Därför kommer framgångsrika företag investera lika mycket i sin personal som i digitala verktyg.

Även om det kan tyckas som ett vinnande koncept att anställa personer med hög kompetens och bevisade meriter så räcker det inte. Även om det definitivt kan ta ett företag en bit på vägen så måste även dessa kompetensutbildas för att växa. Det finns en anledning till att 48 % av snabbväxande företag investerar i sin personal och att denna siffran sjunker till 22 % i mindre snabbt växande företag.

En annan nyckel till framgång? Mångfald! Även om det kan kännas enklare att anställa personer som är hyfsat lika så är det inte den bästa vägen att gå. Studier visar att även om team som präglas av mångfald, här baserat på bland annat kön, ursprung, utbildning och ålder, kan ha en lite större startsträcka för att komma igång så är det även de teamen som är mest framgångsrika. Mångfald leder till ökad innovation vilket i sin tur leder till mer framgångsrika företag.

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo