Så skapar du en välmående B2B-organisation - Goava Sales Intelligence

24 september 2020
Tillbaka till översikten

Vi hade glädjen att gästas av Alexandra Drottler från Saas-bolaget Netigate tidigare i veckan. Alexandra föreläste om hur man skapar en välmående B2B-organisation. Är du nyfiken på varför en välmående B2B-organisation också är mer lönsam? Då har du hittat helt rätt!

För dig som missade webinariet så har vi sammanfattat det i text, önskar du istället se den inspelade versionen så hittar du den längst ner i inlägget!

Först och främst, vilka är Netigate & vem är Alexandra Drottler?

Netigate är ett internationellt Software as a Service (SaaS) bolag som startade i Stockholm 2005. Idag är Netigate 130 anställda och har kontor i Stockholm, Frankfurt och Oslo. Netigate hjälper företag att ta datadrivna beslut inom både CX, EX och Market research. 

Alexandra har lång erfarenhet inom Employee Experience. Hon har intervjuats av medier såsom Dagens industri och VD-tidningen och talat på ett flertal HR-dagar runt om i Sverige om vikten av ett hållbart engagemang. 

Alexandra kommer ta oss igenom…

  • 20 talets arbetsplats
  • Engagemangsdrivare
  • HUR gör man då?

Varför är egentligen välmående så viktigt för just B2B-organisationer?

Välmående är givetvis viktigt hos både B2B & B2C organisationer. Däremot så har B2B-organisationer i grunden längre köpprocesser och mer komplexa processer generellt. För att vinna affärer och för att bygga långsiktiga och goda kundrelationer behöver dina medarbetare må bra. Har du en välmående B2B-organisation kommer du även se en bättre hit rate, mer engagemang och risken för en negativ spiral hos din personal minskar.

20-talets arbetsplats, hur ser den ut?

Netigate 20-talets arbetsplats, hur ser det ut?

Arbetsplatser har en förändrad kravbild. Vi har Boomers, Genx, Millenials & Genz som alla vill få ut olika saker från sin arbetsplats. Millenials & Genz har en helt annan kravbild än tidigare generationer. Vi behöver försöka förstå vilka vi handskas med. Generationsskiftet som håller på att ske har en stor inverkan på vår arbetsmiljö men också på våra arbetsprocesser.

Så varför är det så viktigt att prata medarbetsengagemang på svenska arbetsplatser? Svaret är ganska enkelt, endast 14% av medarbetare i Sverige är aktivt engagerade. 14%! 75% är passiva och 11% är aktivt oengagerade. Om ni som arbetsgivare kan få upp de siffrorna har ni extremt mycket högre chans att skapa en lönsam B2B-organisation. Inte övertygad? Kolla Alexandras räkneexempel nedan:

Netigate Kostnad av oengagemang

Så hur skapar ni en välmående B2B-organisation?

Arbetsuppgifter och personlig utveckling, se till att du som arbetsgivare ger dina anställda stimulerande uppgifter som gör att dina anställda känner en känsla av att de bidrar och utvecklas. Arbetsmiljö, det är superviktigt att er arbetsmiljö är inkluderande och att det visas uppskattning. Att få sin röst hörd är någonting som värderas väldigt högt av kommande generationer.

Och glöm inte ledarskap, som chef behöver du föregå med gott exempel. Det är ditt ansvar att motivera dina anställda och visa uppskattning för den tid och det engagemang de lägger ner.

Så hur gör man för att säkra upp att vi levererar på viktiga drivkrafter?

Jobba aktivt med medarbetarfeedback & göra det på ett strukturerat sätt. Hur gör man då för att strukturera upp sitt arbete? Det finns tre olika kategorier av mätningar. Den första mätningen är en planerad mätning. Mätningen är planerad & sker exempelvis en gång om året som en större medarbetsundersökning.

Behovsstyrda undersökningar är undersökningar som inte går att planera på samma sätt utan de görs när det finns ett behov. Det kan vara en 360 undersökning, exempelvis: managementfeedback, eller att man behöver fånga upp hur personalen reagerat på en organisationsförändring. Sedan finns det även triggade/automatiserade mätningar, exempelvis vid onboarding av nya kollegor eller vid exit intervjuer.

En metod som även gillas och används av flera B2B-organisationer är pulsmätningar

Tre tips att ta med sig…

  • Framtidens arbetsplats är redan här! Anpassa enligt ändrade krav, behov och drivkrafter
  • Arbeta strukturerat med regelbunden feedback
  • Mät ofta – men inte för ofta!

Har du frågor gällande metarbetsengagemang? Ta kontakt med Alexandra Drottler på LinkedIn eller direkt med Netigate på deras hemsida. 

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo