Sälj- och Marknadsföringteam - Goava Sales Intelligence

26 september 2018
Tillbaka till översikten

Att marknadsföring och sälj är någonting som går hand i hand är inget nytt. Men att få dina olika team att börja samarbeta är oftast lättare sagt än gjort. Det är (förhoppningsvis) ingen nyhet att det är de digitala kanalerna som dominerar dagens köpprocesser, men hur får man sina säljare att tänka marknad och marknad att tänka sälj? I dagens inlägg ger vi dig tre enkla tips för att komma igång och lyckas.

1. Gemensamma mål

Den har du säkert hört innan, men utan gemensamma mål kommer samarbetet mellan ditt sälj- och marknadsteam försvinna innan du druckit upp ditt morgonkaffe. Säljare är vana vid att jobba mot uppsatta mål men dessa går sällan hand i hand med marknadsavdelningens mål, många skulle dessutom argumentera för att marknadsavdelningar oftast saknar mätbara mål. Vårt tips? Få sälj och marknad att måla upp sina målkunder. Diskutera, testa och jobba ihop så kommer det garanterat leda till nya insikter. Använd sedan insikterna för att hitta potentiella leads genom såväl sälj som marknadsföring.

2. Konkreta exempel

Bästa tipset för att ändra tankesätt? Exempel! Det är enkelt att prata om vad marknad och sälj hade kunnat göra för varandra men utan att illustrera kommer du tappa hälften på vägen. Här kommer ett exempel du kan använda för att påvisa sambandet:

  • Steg 1. Marknad skriver ett blogginlägg om hur du gör sälj till en upplevelse, inlägget delas på LinkedIn, för att skapa engagemang på uppmanas det att dela sina egna bästa tips i kommentarsfältet.
  • Steg 2. Personer börjar integrera med inlägget, marknad ser till att hålla tråden levande och hålla utkik efter den potentiella målkunden.
  • Steg 3. När en potentiell kund identifieras kliver en person från säljteamet in och svarar på personens fråga, alternativt kontaktar personer direkt. Cirkeln är sluten och det blir en win win situation för samtliga.

3. Utbyt insikter

Precis som marknad har stenkoll på sociala medier så har säljarna stenkoll på de bästa säljargumenten för att få till en affär. Se till att teamen utbyter insikter, på så sätt kan marknad skapa content som återspeglar säljarnas bästa säljargument. Ett gediget samarbete och två team som jobbar som ett kommer garanterat ta ditt företag längre!

Är du intresserad över fler tips hur du kan ta ditt säljteam till nya nivåer? Prenumera på vår blogg och få ett mejl varje gång vi publicerar ett blogginlägg!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo