5 steg: Så kommer du igång med Social Selling

28 februari 2021
Tillbaka till översikten

Vi har i ett tidigare inlägg listat våra bästa argument till varför du ska börja med Social Selling.

Det vill säga;
1. Du etablerar dig som expert
2. Du når fler med mindre jobb
3. Du sparar tid 

Idag tar vi det steget längre och ger oss in i debatten om hur du faktiskt kommer igång – häng med!

Steg 1: Se över din profil
Steg 2: Sätt ditt syfte med Social Selling
Steg 3: Hitta ditt sätt att synas 
Steg 4: Dina aktiviteter

Steg 5: Våga testa!

Steg 1: Se över din profil

Steg 1- Se över din profil

Kanske känns profilen som en simpel punkt men men hur många gånger har du inte gått in på någons profil för att mötas av en ganska tom sida? Om du vill jobba strategiskt med Social Selling är en välgjord profil ett måste!

Börja med att välja en passande profilbild, den bör vara professionellt och ger ett bra första intryck. För att sticka ut bör du även byta din bakgrundsbild, om du inte vet vad du ska ha. Fråga någon som jobbar med marknad– de har garanterat något du kan använda.

Ditt mål med din profil bör vara att uppnå ”stjärnstatus” detta gör du om du har fyllt i samtliga avsnitt i din profil. Ett tips: missa inte att fylla i din sammanfattning, gör den personlig och skriv om dig själv och vad du brinner för!

Lästips: 3 anledningar till varför du borde börja med Social Selling

Steg 2: Sätt ditt syfte med Social Selling

Steg 2- Sätt ditt syfte med Social Selling

Som med allt annat är det väldigt viktigt att ha ett tydligt syfte med det du gör. För att Social Selling ska ge någonting tillbaka måste du jobba strategiskt.

Ställ dig själv följande frågor innan du sätter igång med ditt arbete, den ena behöver inte utesluta den andra:

  • Är ditt syfte att etablera dig som expert inom ett visst ämne? Isåfall vilket?
  • Är ditt syfte att bygga upp ett bredare nätverk av kontakter inom ett visst segment?
  • Är syftet att öka kännedomen kring det företaget du jobbar på?
  • Är ditt syfte att boka fler möten?
  • Är syftet att öka trafiken till företaget du jobbar på – som i det långa loppen kommer leda till att konverteringen ökar?

Steg 3: Hitta ditt sätt att synas 

Steg 3- Hitta ditt sätt att synas

För att du faktiskt ska få ut något av ditt arbete måste du synas på rätt sätt. När du har svarat på vad ditt syfte är så bör du även har fått ut en klar bild av vem din målgrupp är – vilka riktar du dig till?

Om din målgrupp exempelvis är personer med rollen Sales Manager så kan du, genom att använda den avancerade sökfunktionen, hitta en hel del nya kontakter. Där kan du enkelt filtrera på bransch och roll. När du har identifierat din målgrupp, hittat rätt personer och börjat nätverk med dem är det dags att komma på vilken typ av inlägg du vill publicera.

Här gäller det att våga tänka om lite, som LinkedIn själva säger ”It’s about THEM, not you”. Du måste skapa innehåll som löser problem för din potentiella målgrupp eller som leder till intressanta diskussioner. Våga ta ställning till intressanta frågor, eller varför inte be om lite råd och tips? Alla vill vi gärna hjälpa till!

Se webinar: Robert Conzato, CEO på Closers gästar vårt webinar med fokus på Social Selling

Steg 4: Dina aktiviteter

Steg 4- Dina aktiviteterNär du som säljare jobbar aktivt med Social Selling är det ingen hemlighet att ditt slutmål är att lyckas boka fler möten eller stänga fler affärer. För att komma dit måste du först bygga upp ditt nätverk.

Några tips för att öka ditt nätverk effektivt med rätt personer:

  • Lägg till personer du ringer –gör det personligt, skriv ett meddelande
  • Lägg till personer som likear/gillar dina inlägg
  • Hitta relevanta inlägg och kommentera, på så sätt kan du även lägga till de personerna och referera till att ni intresserat er för samma innehåll.

En viktig poäng! Bara för att du fått en handfull nya kontakter betyder det inte att du kan börja sälja direkt. Social Selling och LinkedIn handlar om relationer. Du måste förtjäna ett förtroende. Ställ frågor som inte uppfattas som för pushiga utan av genuint intresse.

Jobbar personen inom rekryteringsbranschen? Fråga vad XX tycker är den största utmaningen hen stöter på dagligen. Bygg upp ett förtroende innan du avgör om det du säljer faktiskt kan generera ett värde för den andra parten.

Steg 5: Våga testa!

Steg 5- Våga testa!Som med allt annat: inget kommer gratis. Du måste våga testa. Testa aktivt i en månad, publicera två inlägg i veckan (tisdagar & torsdagar är bästa dagarna, 8.00 eller 17.00). Och se vad som fungerar. Stirra dig inte blind på likes, de kommer!

Lägg 10 minuter om dagen på att kommentera och gilla andras inlägg och 10 minuter om dagen på att hitta nya kontakter. Trött på att uppfinna hjulet på nytt? Gå samman med ditt marknadsteam  och gör en klar plan över vad du vill publicera, de har garanterat content du kan spinna på ditt eget håll!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo