3 anledningar till varför du borde börja med Social Selling

31 januari 2021
Tillbaka till översikten

Social selling innebär att du använder sociala verktyg i din säljprocess; du delar värdefullt innehåll genom sociala och digitala kanaler som svarar på vanliga – eller ovanliga – frågor som dina kunder har.

Att du som säljare fokuserar på att lösa kundens utmaningar, snarare än att kränga din produkt.

När du arbetar med social selling så prospekterar du och tar reda på viktig information om potentiella kunder, samtidigt som du nätverkar och visar på din kompetens.

Här är tre anledningar till varför du borde börja med social selling.
1. Du etablerar dig som expert
2. Du når fler med mindre jobb

3. Du sparar tid

1. Du etablerar dig som expert

Social selling handlar om att skapa värdefullt innehåll för dina kunder, gamla som nya, så visar du på din kompetens och expertis. Du börjar skapa och bygga på en relation med dina potentiella kunder genom att bjuda på matnyttig information som hjälper dem i deras vardag. Med hjälp av värdefullt innehåll, så kommer dina kunder att påminnas om din kunskap med jämna mellanrum. Du kommer vara med tidigare i säljprocessen så din kund kommer ha dig i åtanke vid nästa köptillfälle.

2. Du når fler med mindre jobb

Nya undersökningar visar att det krävs 18 så kallade Touch Points med en ny kund för att etablera kontakt. En Touch Point är ett tillfälle där man har nått fram till kunden, till exempel vid ett telefonsamtal. 18 telefonsamtal för att ens etablera kontakt är precis så tidskrävande som det låter. Genom social selling så skapas en Touch Point genom, exempelvis, en artikel. Den artikeln har möjlighet att nå många fler än vad ett enskilt samtal har – alltså mångdubblar du kontaktytan med en riktad insats.

3. Du sparar tid

Hubspot genomförde en stor undersökning som visade att majoriteten av B2B säljare bara behöver lägga 5–10% av sin tid på social selling. Detta då du som säljare redan sitter på all kunskap, det ska bara skrivas ned i ett format som är delbart på sociala plattformar. Investerar du 5-10% av din tid kan du alltså nå fram till fler, snabbare. Lätt som en plätt, visst!

Fokusera på att skapa riktat, värdefullt innehåll för dina kunder. Skriv en artikel som svarar på vanliga frågor, visa hur dina kunder kan använda din produkt på nya sätt eller beskriv ett spännande inslag i tillverkningen av din produkt. Målet är att dina kunder ska känna att du kommunicerar direkt till dem, och att du bjuder på matnyttig information. Med social selling vill du bygga relationer med individer, snarare än att försöka bredda målgruppen – det bör främst marknadsföringsteamet ansvara för.

Alltså: investera 10% av din tid och visa din kunskap med  genom att skapa värdefullt innehåll för dina kunder för att bygga långvariga relationer!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo