Som the Terminator och Skynet...fast inte riktigt

6 september 2022
Tillbaka till översikten

När man nämner AI eller artificiell intelligens tänker många på the Terminator, Westworld eller Ex Machina men så dystopiskt behöver det faktiskt inte vara. Idag kan AI hjälpa till att effektivisera och förenkla data och information som kan underlätta för många. Inte minst när det gäller inom försäljning!
Låt oss vara ärliga, B2B-försäljning kommer inte bli enklare. Faktum är att i dagens digitala landskap så kommer det bara bli svårare. Med flertal företag som konkurrerar om kundens uppmärksamhet kommer du behöva ALLA fördelar du kan få.

För att följa med i utvecklingen har många företag börjat använda sig av AI och Sales Intelligence för att ta sin försäljning till nästa nivå. Tack vare dessa tekniska framsteg har företag tillgång till olika Sales Intelligence verktyg som kan t.ex. identifiera leads som har en högre sannolikhet till konvertering och kvalificera dem automatiskt baserat på inställda parametrar (t.ex. företagsstorlek, branschtyp, etc.).

Men nu undrar du säkert hur du kan öka din försäljning med hjälp av AI och få fler kvalitativa leads? Läs vidare så berättar vi allt om det.


Terminator, Westworld och Ex Machina
För att kunna förstå sig på det här med Sales Intelligence måste vi snacka Artificiell intelligens, eller AI. Jag vet, många kan tycka att det låter lite skrämmande och tankarna dras till the Terminators Skynet och Westworld men lita på oss det är inte så farligt. AI är bara ett datasystem som försöker simulera mänskliga intelligensprocesser. Specifikt hänvisar AI till maskininlärning, där datasystem programmeras för att förbättra sin prestanda genom dataanalys. AI är användbart inom en rad olika områden som sälj, marknadsföring, kundservice och till och med inom medicinsk forskning. Trots att AI har funnits i decennier, har den senaste teknikens framsteg tagit dess potential till nya höjder.
Med Sales Intelligence verktyg kan man samla in data från en mängd olika källor där AI:n kan analysera data och fatta, vad som anses vara "mänskliga", beslut och lösa problem.

Svårare än så är det inte!

Come with Me if You Want to Know Your Målgrupp
Kommer du ihåg när Arnold aka the Terminator letar efter Sarah Connor och går igenom hela telefonboken? Inte det smidigaste kan man tycka såhär i efterhand. Idag slipper vi det tack och lov! Nu med hjälp av AI och Sales Intelligence verktyg kan du hitta det du är ute efter på bara några sekunder.
För att potentiella kunder ska kunna leda till konvertering måste du förstå din målgrupp till fullo. Här kommer Sales Intelligence verktyg in! Med det slipper du:

Manuellt uppdatera ert CRM
Dubbletter av data
Lägga tid på manuella research
Brottas med låg användargrad

Det hjälper även er marknadsavdelning då det blir enklare att veta vilken typ av content som kommer att engagera mest. På så sätt kan du skräddarsy din marknadsföringsstrategi för att ge din målgrupp precis vad dom vill ha! Då kan även ditt innehåll fungera mer än bara som marknadsföringsmaterial; det kan också hjälpa människor att fatta mer välgrundade köpbeslut. Ett annat sätt att bättre förstå din målgrupp är genom målgruppssegmentering. Genom att segmentera din målgrupp baserat på t.ex. företagsstorlek, bransch, etc. kommer din leadsgenereing bara bli bättre!

"Hasta La Vista, Baby"
Spoiler men John Connor förvandlas till en terminator (en T-3000 för att vara specifik), inte idealt för mänskligheten men ändå en förbättring för honom får man säga. Vem skulle tacka nej till super speed, snabba reflexer och en övermänsklig styrka? En tydlig förbättring 😌 Idag kanske vi inte kan förvandlas till hybrid-robotar men AI har gjort saker och ting mycket smidigare.
En av de största fördelarna med AI och Sales Intelligence inom B2B-världen är dess förmåga att kvalificera leads innan du ens hittar dom. Eftersom det även kan:

Samla in och analysera data om dina webbplatsbesökare i realtid
Inkludera allt från vilken typ av enheter de använder, till sidorna de klickar på, till hur lång tid de spenderar på din webbplats, etc.

Allt detta gör att du kan avgöra vad som är en kvalificerad lead eller inte. Låt oss till exempel säga att du kör en retargeting-kampanj som tar besökare till din webbplats via en annons på Facebook. När besökarna väl anländer kan AI:n hjälpa dig att avgöra om de är en kvalificerad lead genom att titta på sidorna de läser och deras uppehållstid (mängden tid de spenderar på en sida). Om AI:n bedömer besökaren som en lead, kommer den sedan att utvärdera sidans innehåll för optimeringsmöjligheter för konverteringsfrekvens. På så sätt kan du bättre avgöra hur du optimerar den sidan för konvertering, vilket sparar tid och (ännu viktigare) pengar. Hasta la vista, baby till de gamla sätten att hitta en kvalificerad lead!

I´ll be back…either by mail or a phone call
Fram till denna punkt har vi pratat om sätt som AI och Sales Intelligence kan hjälpa dig att kvalificera potentiella kunder. Men vad händer efter det? Hur vårdar du dessa leads för att öka deras sannolikhet att konvertera? Såklart kan AI även hjälpa dig med det också.

"I´ll be back" säger Arnold typ 500 gånger och OM han kommer tillbaka, gärna i en storslagen entré, och såklart kan även AI hjälpa dig att hålla kontakt med potentiella kunder på bästa sätt! AI-drivna automatiseringsverktyg för marknadsföring kan samla in data om dina leads och sedan använda det för att bestämma det bästa tillvägagångssättet för varje lead. Det kan hjälpa dig att avgöra när, vart och hur du bäst kan kontakta din potentiella kund.

Sarah Connor + Kyle Reese = sant
Vi har konstaterat att AI kan hjälpa dig att identifiera potentiella kunder mer effektivt. Men hur är det med partnerskap och samarbeten? Vad händer om du funderar på att samarbeta med ett annat företag för att öka storleken på din kundbas ytterligare? Du vill inte slösa tid på att ingå i ett samarbete med ett företag som inte passar bra (eller inte har potential att passa bra). Det är här AI kan hjälpa till. Om du arbetar med ett företag som erbjuder en AI-driven lösning kan du integrera era två plattformar för bättre identifiering av potentiella kunder.


Låt oss till exempel säga att du samarbetar med ett mjukvaruföretag som är specialiserat på CRM-lösningar. Men du vill vara säker på att du samarbetar med ett företag som har en stor kundbas som passar bra för ditt företag. AI kan hjälpa dig att identifiera leads från den CRM-lösningen. Den AI-drivna CRM-lösningen kommer att samla in data om dina leads, vilket hjälper dig att förstå deras behov och önskemål. Du kan sedan använda den informationen för att bättre identifiera om de passar ditt företag eller inte.

"This is the World Now"
Även om AI inte kan lösa alla dina problem så kommer det göra saker mycket enklare. Om du menar allvar med att växa ditt företag bör AI och Sales Intelligence vara högst upp på din lista!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo