The Tinder Swindler

6 juli 2022
Tillbaka till översikten

Ett första möte med en kund är precis som en första dejt. Första intrycket är ALLT och det kan antingen bli en succé eller en katastrof. För dom som är mindre intresserade av ”Netflix and chill” så handlar ju dejting om relationsbyggande. Att lära känna varandra, skapa förtroende och om det är en match, så kanske man kommer segla i väg in i solnedgången tillsammans.

Precis som dejting handlar B2B-försäljning om att vara öppen och ärlig i sin kommunikation. Det råkar även vara nyckeln till en framgångsrik relation. 

Absolut men när ska vi prata om mig?
Om man har varit på en dejt där den andra personen bara prata om sig själv och avbröt när man försökte få en syl i vädret? Jajamänsan. Gick vi på en andra dejt? Nej.

Många företag fokuserar på företaget och produkten först, vilket gör att kunden kommer i andra hand. Hur ofta har man inte hört ”vi är ledande inom sales intelligence” eller ”vår innovativa teknologi”. Efter ett tag blir det tröttsamt och låter faktiskt inte så trevligt. Kunden vill höra varför just er produkt eller service är bäst för dom.

Kunden kommer alltid först. Här kan man ta en kik på hur ni arbetar med er kommunikation både internt och externt. Pratar ni mer om er själva än vad ni kan göra för era kunder? I så fall är det dags att göra om och göra rätt!


Liar Liar 
Om jag ser en till Tinder profil med en "aktiv" snubbe som håller en fisk eller en "härlig" tjej som dricker ett glas vin i solen kommer jag tappa det. Som man har swipat igenom alla dessa profiler i hopp om att hitta den rätte. Hmm finns det ett prospekteringsverktyg för dejting?

Men hur skulle det se ut om alla Tinder profiler var tvungna att vara ärliga? ”En lättirriterad, trött tjej på 26 år med en nötallergi ” eller ”Jag gillar att festa…lite för mycket”.

Säg vad du vill, det hade ändå gjort dejtande enklare. Då vet man precis vad man kan förvänta sig. Tänk vilken tid du hade sparat om din potentiella framtida partner bara var ärlig med vem dom var. Alla tvivel, alla stunder som går åt att överanalysera saker och ting, försvinner helt plötsligt. Då kan du bestämma tidigt om det finns några dealbreakers eller om du kan leva med deras brister.

Samma sak gäller inom B2B-försäljning och relationsbyggande. Ärlighet varar alltid längst så var noga med att ge en rättvis representation av din produkt eller service. Alla kort på bordet är det som gäller! Så får kunden avgöra om ni är en perfect match eller inte. Då slipper både ni och kunden slösa er tid.

Miriam är en sån himla go´ tjej... har jag hört

Det värsta med att gå på dejt är att det oftast är omöjligt att veta vem det är du kommer träffa. Absolut, ni har skrivit ett tag och än så länge känns det helt okej. Men tänk om du hade en vän som fixa en dejt åt dig med en bekant. Då hade du kunnat ställa frågor innan dejten och få ärliga svar eller kolla om det finns några ”red flags”. Om det inte är några konstigheter, kommer du antagligen känna dig mer bekväm och avslappnad inför dejten.

I en undersökning av Nielsen svara hela 92 % att de litade på rekommendationer de hade fått från en person dom kände. De var även 4 gånger mer benägna att köpa när de hänvisades av en vän. Med andra ord, lyckas du bli rekommenderad av en befintlig kund är det bara succé och framgång som väntar.

Ska vi inte bara gifta oss?
Jag vet. Du sitter på en dejt med en snygg person framför dig som även är ett riktigt charmtroll. ”Undra hur våra barn skulle se ut?” tänker du. Men sakta i backarna nu. Lite återhållsamhet kan vara bra. Om du delar med dig alltför mycket av vad du tycker, tänker och känner finns det en risk att du lyckas skrämma bort en potentiell partner.

Samma sak bör du tänka på inom B2B-försäljning. Timing ÄR ALLT! Det är viktigt att du introducerar rätt saker vid rätt tillfälle under kundresan. Om du t.ex. pratar för första gången med en kund och börjar diskutera priser och hur ni kan gå ner i pris, STOPP! Detta är alldeles för tidigt för att prata om. Det finns en tid och plats för allt. Det är så viktigt att förstå kundresan och matcha ditt innehåll till de olika faserna.

Vadå ska vi ses nu? Men klockan är 04.23?
Du vet när man har haft en fantastisk utgång med sina vänner och det är en vacker sommarkväll. Du bestämmer dig t.o.m. för att ta en taxi hem för det förtjänar du! Du somnar stilla och nöjd med livet. Men sen händer det. Ljuset från mobilen väcker dig och du har fått ett sms ”Hej, är du vaken? Ska vi ses?”. Klockan är 04.23 och du stirrar en stund på skärmen tills du bestämmer dig för att lägga ifrån dig mobilen och somna om. Nej du, det tåget har redan passerat.

Inom B2B världen finns det en version av detta. Det är när man bestämmer sig för att nå ut till kunder i sista sekund eller i slutet av månaden i ett försök att sälja in sin produkt eller service. Detta uppskattar ingen! Du känner dig stressad i ditt sista försök att fixa en deal innan månadens slut och kunden känner sig inte prioriterad. Skippa stressen och lägg din energi på att kick starta nästa månad i stället. Inom B2B-försäljning värderas snarare en stabil och konsekvent kontakt med sina kunder.


Kom ihåg! I stället för att försöka övertyga någon om varför dom ska välja dig, starta en dialog och ta det därifrån. Har du tur blir det kanske ni som kommer segla i väg in i solnedgången tillsammans.

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo