Växtvärk i säljteamet? 5 sätt för att fortsätta briljera när företaget skalar upp

15 september 2022
Tillbaka till översikten

I början handlar det om att anställa rätt personer och skapa bra processer för att sakta men säkert utveckla ditt säljteam. Men när du närmar dig hypertillväxt förändras saker och ting. Det som har fungerat tidigare kommer inte göra det när du skalar upp. Ditt team kommer behöva ett nytt ledarskap och en ny struktur för att stödja den exponentiella tillväxt som ligger framför dig. För att du ska kunna ta dig igenom detta kommer här fem tips för att hjälpa dig leda ditt säljteam i hypertillväxt!

Ändra din rekryteringsstrategi
Till en början kan det fungera att anställa dina bästa vänner men i längden så kommer det inte att fungera när du växer exponentiellt. Faktum är att det t.om kan påverka resten av teamet och orsaka mer problem. När säljteamet växer vill du ha ett team som är mångsidigt på många sätt. Du vill inte bara ha personer med olika bakgrund, utan även personer med olika perspektiv och tankesätt.

Skapa en transparent struktur och kultur!
När du närmar dig hypertillväxt måste strukturen för ditt säljteam vara mer öppen och transparent. Om alla är insatta i företagets olika processer kan dom bättre förbereda sig och kanske t.om vara en del av lösningen. Om du väljer att inte vara transparent kan det bidra till en oro och stress hos dina anställda. Detta kan påverka produktiviteten eftersom dina anställda kommer arbeta utan en ordentlig insyn utan rätt information eller resurser.

Det ska även vara enkelt för säljteamet att kommunicera med varandra eftersom det kan leda till kreativa och smarta lösningar att arbeta på. Verktyget slack kan t.ex vara bra för att det ska bli enklare för ditt team att kommunicera med varandra och dig. Du behöver även se till att riva murarna mellan avdelningarna, skapa en kultur av öppenhet och ha en “öppen dörr” policy.


Skapa en rutin för säljmöten och ritualer
Samtidigt som du skapar en miljö som är mer öppen så måste du samtidigt skapa ritualer och rutiner som hjälper ditt team att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. Se därför till att ha veckomöten där säljarna får diskutera vad som har fungerat bra/mindre bra under veckan. Ha check-ins med varje säljare (eftersom olika säljare har olika behov). Men glöm inte att ett team som trivs tillsammans och har roligt kommer prestera bättre. Skapa även ritualer som stärker säljteamets gemenskap. Man kan t.ex. göra en spellista med varje säljares closing låt som spelas under closing week varje månad 😉 Ritualer ska inte bara skapa mer struktur åt ditt säljteam utan även stärka samhörigheten. Det kommer att hjälpa ditt team att fokusera på ert uppsatta mål och vara konsekventa, samt bidra till bättre resultat.

Utnyttja tekniken för att driva tillväxt
När du närmar dig hypertillväxt kommer du troligen att behöva ett komplement till ditt CRM. Därför kan det vara dags för dig och ditt team att börja använda ett Sales Intelligence verktyg. Det kommer att inte bara underlätta för dig och ditt team, utan också säkerställa att ni har korrekt och uppdaterad data, vilket i sin tur gör det enklare att hitta nya leads. Goava är ett ypperligt verktyg som är byggt för moderna team och kommer förenkla nykundsbearbetningen! Goava kommer kunna uppfylla era behov under er tillväxtperiod och i framtiden. Work smart, not hard!

Föregå med gott exempel och fira framgångar
I slutet av dagen är du säljledare för ditt team. Du sätter tonen, vilket innebär att du måste föregå med gott exempel. Därför är det viktigt att du firar teamets framgångar samtidigt som du har tydliga förväntningar. Uppstår det problem är det viktigt att ditt team känner sig trygga nog att föra det vidare till dig. Du är den trygga punkten. Föregå med gott exempel genom att arbeta hårt samtidigt som du är inkännande och förstående. Du är avgörande för hur bra ditt team presterar och glöm inte att ha förtroende för dom! 55% hävdar att deras produktivitet försämras när deras chef lägger sig i genom micromanagement och 36% har avslutat deras anställning på grund utav det.

Det ska vara roligt att gå till jobbet!
När du växer och skalar upp ditt säljteam är det viktigt att du ser den stora bilden. Att växa snabbt är spännande, men också utmanande. Det är viktigt att anställa rätt personer, skapa en tydlig struktur, ge teamet utrymme att vara kreativa, ha förtroende och fira deras framgångar. Om du gör det kommer du att vara väl positionerad för att leda ditt säljteam när tillväxten accelererar samtidigt som du har roligt på jobbet!

 

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo