Varför lyckas du inte med fler mötesbokningar?

30 mars 2021
Tillbaka till översikten

Mötesbokning utgör en viktig del i B2B-försäljning för de företag som aktivt behöver hitta nya kunder.

Som B2B-bolag är vi väl medvetna om att det är tufft och sannerligen en konst att få till kvalitativa bokningar - men varför misslyckas man så ofta?

Vi har listat de vanligaste misstagen många gör och ger våra tips på hur du undviker dessa.

  1. Är dåligt förberedd
  2. Har fel eller ingen timing alls
  3. Visar inget genuint intresse
  4. Gör fortfarande mycket manuellt
  5. “Vi gör som vi alltid har gjort…”
  6. Blir bara en i mängden
  7. Hjälper inte varandra
  8. Gör det onödigt krångligt

1: Är dåligt förberedd

Att vara förberedd är en hygienfaktor med tanke på all den information som enkelt går att söka fram om företag.Trots detta så är en av de vanligaste missarna att man är dåligt förberedd innan man tar kontakt. Se till att ha en anpassad säljpitch på plats innan du lyfter luren eller låter fingrarna dansa över tangentbordet. Det vill säga ett syfte med att du ringer och ett tydligt värde som du kan skapa för mottagaren Förbered dig även på möjliga invändningar så kommer det gå galant!

Tips: 3 enkla tips på hur du hanterar invändningar

2: Har fel eller ingen timing alls

Att ha fel eller ingen timing alls - hör kanske lite ihop med punkten ovan. Dagens prospekt är som sagt kräsna med tanke på all information som finns tillgänglig. Igen - se till att vara påläst och ha koll på nyheter om dina prospekts och följ dem på deras sociala kanaler, på så vis kan du ha bättre timing och en Reason-To-Speak när du tar kontakt. Istället för att treva sig fram i mörker och ta kontakt på måfå.

3: Visar inget genuint intresse

Har du inte ett genuint intresse så lyser det igenom. Punkt. Visa intresse genom att följa era prospekt på sociala medier, både själva bolaget men även personerna som arbetar där. Men stanna inte där, var hjälpsam och bjud på kunskap. Här kan du exempelvis skicka blogginlägg eller tagga dem i inlägg på Linkedin som du på riktigt tror kan vara av värde för dem. Om ni exempelvis har kontakt med en person som söker nya medarbetare - tagga personer som ni tror skulle passa och så vidare. Det viktigaste är att komma ihåg att vara genuin (...och att inte spamma dina prospekt)!

4: Gör fortfarande mycket manuellt

Visste du att säljare lägger omkring 50% av sin tid på uppgifter som faktiskt kan automatiseras? Ganska provocerande eller hur... För att optimera din egen tid, börja med att utvärdera din process för mötesbokning och fundera över vilka delar du kan automatisera. Exempelvis så kan du spara flera timmars arbete genom att istället för att Googla fram företag eller köpa ringlistor, använda Sales Intelligence. Med Sales Intelligence kan du på bara några minuter få fram personliga rekommendationer på företag utefter din idealkundprofil som dessutom är rangordnade sett till vilket bolag som är bäst match att bearbeta just nu.

Tips: Läs mer om manuell vs automatiserad prospektering

5: “Vi gör som vi alltid har gjort…”

Det är lätt att bli bekväm och fastna i att göra som man alltid har gjort. Ingen har direkt missat att den digitala utvecklingen går framåt i rasande takt och det gäller att hänga med! Var nyfiken och håll ögonen öppna på nya verktyg som kan underlätta och spara tid.

Tips: 8 VERKTYG ALLA B2B-SÄLJORGANISATIONER BEHÖVER

6: Blir bara en i mängden

Ofta är framgångsrika personer svåra att få tag på… Med det sagt -har du en plan för hur du ska sticka ut i bruset? Det vill säga vad gör du för att sticka ut i bruset? Här gäller det att hitta ett sätt som passar just dig. Det gör du enklast genom att våga testa dig fram. Kanske fungerar det bäst att först ta kontakt via Linkedin och sedan skicka en rad som sticker ut? Eller att först ringa och sedan maila en kort video med ett personligt meddelande? Idag finns det flertalet av verktyg som gör det enkelt att spela in korta videor som ex Canned.Me och Vaam.

7: Hjälper inte varandra

Ensam är inte alltid stark. Dela med dig av dina erfarenheter med dina kollegor och om du inte redan gör det - ta hjälp av marknad för att skapa värdeskapande content och värma upp era prospekts. Kort sagt - hitta en fungerande process där ni kan hjälpa och lyfta varandra! Lite cheesy, men när man arbetar som ett team är man ofta så mycket starkare!

8. Gör det onödigt krångligt

Ibland gör vi det onödigt krångligt. Se till att det är enkelt att kontakta dig, var snabb att besvara frågor och gör det enkelt att boka in en tid i din kalender med automatisk synkning om du inte redan har det på plats. Många CRM har den lösningen inbyggt och annars finns verktyg som Calendly. Tips - sätt dig själv i deras skor och ta tiden till att testa exempelvis hur enkelt det är att boka ett möte med dig. Hur många steg behöver de ta sig igenom etc?

Lycka till - kör så det ryker!

Vill du veta mer om Goava?

Boka in en personlig rundtur i plattformen.

Boka demo